| Toronto VI - Sigara Yasak |
|
|
|
Sigara yasak, sokakları kirleten köpeklerin pisliğinin sahipleri tarafından temizlenmesi mecburi!
Kanada’da, dünyanın her tarafından farklı olarak, kapalı bütün mekânlarda sigara içmek yasaklanmış. Bundan iki sene önce buraya geldiğimde, bu yasak konulmuş olmasına rağmen, bazı mekânlar yasağın kapsamı dışındaydı. Şimdi ise, hiçbir kapalı alanda sigara içilmesine müsaade edilmiyor. Bu konuda Kanada’yı kutluyorum. Sigara keşler kusuruma baksalar bile, bu yasağın bütün dünyaya yayılmasını canı gönülden isterim. İnsanlar, kendi ofislerinde bile sigara içemiyor ki, bu uygulamanın hürriyetleri kısıtlamakla hiçbir ilgisi yoktur. Misafir edildiğim evlerde bile, ev sahibi olsun, misafirler olsun, sigara içenler, dışarıya çıkarak yerine getiriyorlar bu vecibelerini…
Kanada’da bu sefer müşahede ettiğim ikinci bir güzellik de, ihtiyaçları için sokağa çıkarılan köpeklerin, yaptıkları pisliklerinin, köpek sahipleri tarafından temizlenme mecburiyeti. Yâni, köpeğini sokağa çıkaran herkesin elinde temizlik malzemesi bulunuyor. Köpek bir tarafa pisliğini yaptı mı, sahibi hemen o pisliği yerden alıp, elindeki poşetin içine koyuyor. Zannediyorum ki, bu yüzden Avrupa’ya nazaran Kanada’daki köpek sayısı çok aza inmiş. Bu güzel uygulamanın, İstanbul’da da, daha doğrusu dünyanın her yerinde de uygulanmasını ne kadar isterdim! Bu konuda köpek sahipleri bize alınmasın. Sokakta yürürken, dalgınlıkla bir köpek pisliğine basmak pek hoş bir olay olmasa gerek! Kaldı ki, gülü seven, dikenine katlanır. Türkiye’ye dönünce, bu her iki güzel uygulamayı da, belediye yetkililerine ileteceğim inşallah… Köpek pisliği yüzünden sokakta rahat gezememe korkusu yerine, temiz sokaklarda endişesiz gezmek daha güzel olmaz mı?
|