| Toronto V - Robarts Library |
|
|
|
Fazla bir seremoniye gerek kalmadan, yâni herhangi bir kart, ya da hüviyet belgesi vermeden, binanın dördüncü katına çıktık; ve orada boş olan bilgisayarlardan birinin başına oturarak çalışmaya başladık. Zamanım sınırlı olduğundan, sadece tarih ve dinlerle ilgili kataloglara bakabildim. Kütüphane o kadar zengin ki, benim bütün kitaplarımı bile bulmak mümkün…
Bu zengin kitap koleksiyonu ile karşılaşınca, bir daha öğrenci olasım geldi doğrusu… Araştırma yapmak isteyenler için fevkâlade güzel bir ortam. Üstelik sunulan bunca hizmetin tamamı bedava. Bir ara, “bizim yetkililer de lüzumsuz şeylerle uğraşmaktan vazgeçip, böyle imkânlar hazırlasa, ve gençlerimiz kahve köşelerinde pineklemeden kurtulsalar olmaz mı?” diye mırıldanmak istiyorum. Fakat içimden başka bir ses diyor ki; “onların başörtüsü gibi önemli bir sorunları var. Kırk senedir, ilmi hiçbir şey yapma kabiliyetleri olmadığından, milletin kıyafetiyle uğraşan bu güruh, elli sene daha bu işi götürür… Çünkü İslâm ve Müslüman düşmanlığı yapmak, onların sebeb-i varlıkları olsa gerek!”
İki saat çalıştıktan sonra, gözüm arkada kalarak terk ediyorum Robarts Library’i…
Royal Ontario Museum (Ontario Kraliyet Müzesi) Ontario, Kanada’nın büyük eyaletlerinden bir tanesinin adı olup, merkezi Toronto’dur. Yukarıda sözünü ettiğim kütüphaneden çıktıktan sonra, Uğur’la birlikte Ontario Kraliyet Müzesi’ne gittik. Üçüncü katta Mısır bölümü var. Burada da tarihin o eski medeniyet merkezinden kaçırılmış onlarca eser sergileniyor. Onların hemen yanında, Roma dönemine, Avrupa topluluklarına ait heykeller, silahlar, giysiler yer alıyor. Müzenin son bölümü Müslümanlara yer ayrılmış. İran’dan halılar, çiniler, kılıçlar, zırhların sergilendiği bu bölümde, Kur’an-ı Kerim’in güzel birkaç el yazması ile, minyatürlerle süslenmiş bir Leyla ile Mecnun el yazmasına rastlıyorum. Osmanlılardan da birkaç kılıç ve kamanın da yer aldığı müze, Toronto’yu gezmeye gelenler için görülmeye değer bir mekân. Müzeyi gezdikten sonra Uğur’un kulağına şöyle fısıldamadan edemiyorum: - Görüyor musun; bütün eserleri Doğu’dan çalmışlar! Kim bilir Amerika Devleti, Irak’taki son işgal sırasında yağmaladığı eserlerden kaç tane müze oluşturacak Amerika’da!
|

Müze’de, pek ümitli olmamakla birlikte, Kanada’ya ait bir şeyler görmek istemiştim. Fakat ne gezer! Birkaç dinozor(!) iskeletinden başka, Kanada’ya ait hemen hiçbir şey yok! Uzak Doğu’dan getirilmiş/kaçırılmış Buda heykelleri, kristaller, seramikler müzeyi doldurmuş. İkinci katta, dondurulup içleri doldurulmuş hayvan postları, boğa yılanları, kuşlar, böcekler vs.